Den første lods i Bisserup

Jens Jensen, -den første lods i Bisserup

😀Denne side er sidst opdareret d. 12/10 2009.

Matros og fisker Jens Mogensen og hustru Kirstine Pedersdatters søn Jens blev født i 1792 og døbt 3/7 samme år i Asminderød kirke. Han blev med tiden fisker ligesom faderen, men havde også evner som lods.

Det Skulle vise sig, at der ventede ham en livsgerning langt borte fra hjemmet i Sydvestsjælland. Grev Frederik Adolph Holstein på Holsteinborg var i gang med et projekt, der på længere sigt skulle forbedre erhvervsfiskeriet i hans område. Han indforskrev derfor en fiskerfamilie fra Sletten Havn, Hans Sørensen og Pernille Poulsdatter, der med deres søn JacobHansen bosatte sig på Glænø. Jacob blev senere fisker i Bisserup.

Den unge Jens Jensen kom ca. 1817 til Holten ved Stigsnæs som fisker. Herfra kom også han til Glænø sammen med sin kone Margrethe Jacobsdatter, med hvem han blev gift i 1815 i Asminderød. Hun var i virkeligheden en ældre halvsøster til Jacob Fisker i Bisserup, idet moderen Pernille Poulsdatter havde været gift 2 gange. Margrethe var fra hendes første ægteskab med fiskeren Jacob Jørgensen i Sletten.

Jens og Margrethe fik deres første søn, Jacob mens de boede i Stigsnæs. De to næste børn, en søn og en datter, blev født på Glænø. Jens Jensen var tillige lods for indsejlingen til Bisserup havn. Det var derfor mere praktisk for ham at have bolig i Bisserup. Det gik grev Holstein med til, og Jens Jensen opførte da det første lodshus i Bisserup.

Med årene tabte lodseriet sin betydning og ophørte. Huset ligger der stadig, men er ombygget og bruges til sommerhus. Jens Jensens efterslægt findes stadig i Bisserup.
Har du lyst til at vide mere om Bisserup, kan du besøge byens hjemmeside!

| Svar

Nyeste kommentarer

29.10 | 13:04

Hej, jeg prøvede via Google at søge således:
"barbermaleren i haslev" og jeg fik en smule frem om ham. Jeg har aldrig hørt om ham selvom jeg er fra den egn.

28.10 | 15:13

Barbermaleren John Christensen (født 2896) blev angiveligt udlært i en barbersalon i Haslev inden 1920.
Er det muligt at påvise adressen på stedet ?

04.02 | 08:49

Tak for dinkommentar

22.09 | 10:31

Sjovt at læse om den gamle bondekultur.